Příspěvek po více než roce - máme Aňu a stavíme dílnu

Zase velká pauza v příspěvcích, ale snad se to dá pochopit. V říjnu loňského roku jsem se stal tatínkem na rodičovské "dovolené", takže je pro mě výroba keramiky teď trošku na vedlejší koleji. I když je naše dcera ta nejhodnější holčička na světě, je to někdy docela záhul.

Stavíme taky novou dílnu - a to ne jen tak ledajakou, normální dílnu. Je to dům ze slámy, hlíny a dřeva. Až bude hotová, začnu konečně pořádat kurzy keramiky, na které se mě spousta lidí ptá. Snažíme se vytvořit co nejpříjemnější místo, kde se bude každý cítit dobře.

Stavba naší dílny je projekt, na kterém se ženou (a s velkou pomocí blízkého příbuzenstva) pracujeme už cca 4 roky. Zhlédli jsme se ve stavitelství co nejvíce šetrném k přírodě a okolí a snažíme tak koncipovat i naši stavbu. Stavební parcela vznikla na místě chátrajících nevyužitých skladů (pozůstatek minulého režimu na pozemcích naší rodiny), materiál z nich částečně recyklujeme (cihly a střešní tašky). Stavební dřevo je od místního pilaře, pšenice, ze které jsou balíky tvořící hlavní hmotu stavby, vyrostla asi kilometr od nás, hlína, ze které tvoříme omítky, je z výkopů v okolí domu. Samozřejmě musíme dělat i drobné ústupky - betonu v základech se vyhýbá špatně, ve střeše budeme mít pravděpodobně minerální vatu a bude toho asi ještě víc. Přidávám fotky postupného vzniku našeho veledíla až do dnešního stavu. Čeká nás ještě spousta práce.

Přesně před rokem dorazili tesaři. Dílna konečně začala růst do výšky




První zkouška hliněné omítky, první balíky na místě


Balíkování mi jde pomalu, čas mám jen když dcera spí a večer, když přijde žena z práce. Tašky jsme položili před zimou.

Radost pohledět
Sláma je kompletní, omítky až na jaře.



Ježek se zazimoval u zdi a protože byla teplá zima, pořád se mi coural po stavbě

První stěna uvnitř s hotovou omítkou. Na ni přijdou fermacell desky a obkladačky - na tomto místě bude glazovna

Na balíky jsme připevnili rákosové rohože (palachy). Válely se ve stodole od roku 1949. Na ně naneseme špric.

Špric  
První vrstva hrubé omítky
Hrubá omítka. K dnešnímu dni nám chybí ještě 16 metrů čtverečních vnějších hrubých omítek a 2/3 vnitřních. Během srpna je musíme dokončit, aby stihly dobře vyschnout.

Komentáře

  1. Gratulace ke skoro hotovemu slamenemu domu! Vypada to skvele! (@strawbaletemecula)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat